Wybór członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej - jak się odbywa?
W naszym artykule znajdziesz podpowiedzi dotyczące działania wspólnoty mieszkaniowej. Opisujemy między innymi wybór członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej.
2021-04-30, 10:32

Jak odbywa się wybór członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej?

W Twójej wspólnocie mieszkaniowej nalezy wybrać nowych członków zarządu czy też zarządce? Sprawdź jak wygląda wybór członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej.

Zarząd we Wspólnocie Mieszkaniowej

Czy wiesz, że zgodnie z ustawą o własności lokali właściciele lokali w dużej Wspólnocie Mieszkaniowej, przy zarządzie właścicielskim, właściciele nieruchomości a jednoczeście członkowie danej Wspólnoty Mieszkaniowej zobligowani są do tego, by podjąć uchwałę o wyznaczeniu jedno- lub kilkuosobowego zarządu? Sam wybór członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej nie jest łatwą sprawą, ponieważ często zdarza się, iż lokatorzy nie są ze sobą zgodny, nawet w tej sprawie.

Wybór członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej

Osoby, które chcą kandydować do zarządu, muszą być świadome swoich praw i obowiązków oraz robić to w sposób dobrowolny. Wybór członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej moze odbyć się na zebraniu wspólnoty w drodze głosowania. W związku z pandemią, zebranie członków wspólnoty może zostać zorganizowane w formie online. Jeśli szukasz szczegółowych informacji dotyczących wyboru zarządu, zarządcy, zorganizowania spotkania wspólnoty mieszkaniowej czy tez obowiązków i praw właścicieli nieruchomości, odwiedź bloga Status.

Status Nieruchomości